Una dintre cele mai interesante si hranitoare retete vegetariene, "hummusul" este plin de substante nutritive foarte sanatoase: fier, folati, vitamina C, B6, proteine. Pasta de susan tahini sau tahina aduce si ea un aport esential de vitamina E si uleiuri mononesaturate, foarte importante pentru organism.
Hummusul este o mancare straveche. Inca din antichitate exista documente care atesta aceasta mancare, care a hranit omenirea de peste 10000 de ani. Fiind atat de sanatoasa, reteta originala a fost disputata de multe ori, intre Liban si Israel fiind un adevarat "razboi" pe aceste teme. In final, s-a decis ca hummusul ar fi de origine libaneza.
In consecinta, celelalte popoare, care consuma frecvent hummus, si-au facut propriile lor retete, variatiuni pe tema retetei originale.
Azi vom face un "hummus bi tahini"(hummus cu pasta de susan), dupa o reteta libaneza clasica.
Se serveste cu lipie libaneza, ca un antreu ("mezze") sau ca sos ce aromatizeaza fripturile, falafelul sau alte preparate vegetariene.
Ingrediente:
-250 grame naut uscat
-pasta de susan(tahini)
-ulei de masline
-suc de lamaie
-usturoi
-sare, piper negru si, optional, boia iute/dulce,
Preparare:
Se lasa nautul la inmuiat in apa rece minim 12 ore(peste noapte ca la fasole). Volumul boabelor se dubleaza.
Se scurge apa in care au stat toata noaptea si se pune nautul la fiert in apa cu sare( asta daca nu cumparati gata fiarta la conserva)
Dupa ce fierbe vreo 1,5-2 ore, strecurati nautul, dar pastrati o ceasca din apa in care a fiert.
Puneti boabele de naut in robotul de bucatarie, adaugati o parte din zeama, o lingura pasta de susan(tahini), sucul de la o lamaie, uleide masline, sare,2-4catei de usturoi dupa gustul fiecaruia. Amestecati bine si apoi gustati. . Dupa ce gustati, adaugati tot ce mai e necesar(eu am dublat cantitatile de pasta de susan, lamaie, piper si ulei).
Mixati pana obtineti o pasta foarte fina, dar consistenta. Daca e nevoie sa o faceti mai moale, adaugati cate putina zeama. Puteti sa condimentati hummusul cu boia iute/dulce, coriandru macinat si chimen (optional) sau puteti sa-l serviti doar cu condimentele de baza. Eu am pus in plus doar boia dulce
Se servesc cu paine prajita
Pofta buna!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.